sıkma tarifi |
Bu gün sizlerle yöresel bir yemek olan sıkma tarifini paylaşmak istiyorum.
Sıkma genel olarak Mersin taraflarında sıkça yapılan bir yemektir. Yazın yanında soğuk buz gibi bir ayranla, kışında yanında sıcak bir çay ile tek başına oldukça doyurucu ve lezzetli bir yemektir.
Genelde Mersin taraflarında sacda yapılır. Geçtiğimiz yazın Mersin'e gittiğimde odun ateşine sacda yapmıştık. Ancak ben resim çekmeden çoktan yenip bitmişti bile, yani paylaşamadım.
Bende tarifini İstanbul'gelince evde hazırladım. Sıkma nasıl yapılır diye merak edenler için buyrun tarifimize...
Sıkma Tarifinin Malzemeleri
- 4 su bardak un
- 2 çorba kaşık yoğurt
- 1 tatlı kaşık tuz
- su
İç malzemesi için
- 5-6 adet patates
- 2 adet soğan
- 1 tatlı kaşık pul biber
- yarım demet maydanoz
- tuz
- yarım çay bardak sıvıyağ
- içine sürmek için 50 gr tereyağ
Sıkma Tarifinin Hazırlanışı
Hamurumuzu hazırlamak için önce hamur yoğurma kabımıza unumuz alınır. Ortası havuz gibi yapılarak yoğurt, tuz ve su ilave edilerek ele yapışmayan bir hamur hazırlanır. Hazırladığımız hamurumuzun üzerini streçle kapatarak yarım saat dinlendirilir. Hamurumuz dinlenirken bu arada patateslerimiz tencereye alınarak ocağın altı yakılır ve haşlamaya bırakılır. Haşlaban patateslerimiz soğuk suyun altına alınarak kabukları soylur ve bir kab içerisine doğanır. Ayrı bir tencereye sıvıyağ konularak ocağın altı yakılır . Kabuğunu soyup yemeklik doğradığımız soğanlar biraz yağda kavrulur. Ardından pulbiber ve biraz tuz ilave edilir . Bir iki defa daha çevirdikten sınra patateslerimiz ilave edilir ve tekrar karıştırılırak ocağın altı kapatılır. Patateslerimiz ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yıkayıp ince doğradığımuz maydanozlarımız ilave edilerek bütün malzemeler güzelce karıştırılıp ağzı kapatılarak bir kenara alınır.
Bütün bu ön hazırlıkları yaptıktan sonra sıra geldi bu güzel lezzete son halini vermeye....
Bunun içinde hamurumuzdan cevizden biraz büyükçe koparıp elimizde yuvarlıyoruz. Daha sonra üzerine biraz un serperek Merdan yardımı ile açıyoruz. Açtığımız hamuru teflon tavada ters düz yaparak iki tarafını pişiriyoruz. Pişen ekmeğimizi tepsi yada bez örtü üzerine alarak içine önce tereyağı sürüyoruz sonrada hazırladığımız patatesli içten koyup önce alt tarafını yukarı katlayıp sonrada rulo şeklinde satıyoruz. Bütün hamurunu bu şekilde hazırladıktan sonra yanında çay ile sıcak sıcak ikram ediyoruz.
Çok mükemmel görünüyor. Gerçi ilk defa duyduğum bir yemek ismi ama tam benlik diyebilirim :)
YanıtlaSilLahmacuna benziyor görünüm olarak elinize sağlık
bir ara tarifini alıp anneme yaptırıcam
Teşekkür ederim.Mersin-Adana taraflarında özelliklede yaz aylarında her adım attığın yerde bu güzel lezzetle karşılaşabilir insan.iç malzemesi Kıyma olursa lahmacunla yakın bir akrabalık sözkonusu olur.
YanıtlaSilYorum ve ziyaretiniz için çok teşekkürler. .
Çok canım çekti! Un ve su varsa her şeyi canım çekiyor zaten :)
YanıtlaSilGüzel de anlatmışsınız elinize sağlık.
Teşekkür ederim. Nasıl canımız çekmesin. Hele birde sıcak sıcak olursa. ..
YanıtlaSilsevgiler..
Çok güzel görülüyor elinize sağlık...
YanıtlaSilGüzel bir tarif olmuş. Yalnız köylerde yoğurt koymazlar. Bazen hamura 1 yumurta katılır.
YanıtlaSilMersin'de yaşıyorum , Adana kökenliyim. Çökelek veya lorla da yaparım. Hemen yenecekse içine domates de koyuyorum. Merdaneyle açınca daha kolay oluyor.
Sevgiyle.
Bizde köyde yaparken yogurt koymayız hamuruna.Sadece un,tuz ve su ile hazırlarız.Ve saçta pişiririz. Genelde iç malzememiz çökelektir. Ben tercihimi patatesten yana yaptım. Ben hamuruna bir iki kaşık yoğurt koydum. bu şekilde de olur.
YanıtlaSilAyrıca bu güzel ziyaretiniz ve yorumunuz için cok teşekkür ederim makbule hanım.
YanıtlaSilSevgiler,selamlar
Ayrıca bu güzel ziyaretiniz ve yorumunuz için cok teşekkür ederim makbule hanım.
YanıtlaSilSevgiler,selamlar
vay be demek bunun adına sıkma deniliyomuş..🤔 buna "açma" diyenler de var..😀 bazen kışları bu şekilde açma/sıkma yapılır ama hamuru yufka şeklinde sade olarak yapılıyo,direkt ya sobada ya tandırda yada yağlı tavada pişiriliyo..yufkalar daha çok tandırda önceden pişirilmeden sıkma yapılıyo..içindeki malzemeler de hemen hemen aynı gibi..şimdi canım çekti ama 2-3 gün önce yemiştim..🙂 yemiş gibi oldum,emeğinize sağlık iyi bir tarifti..🙂
YanıtlaSil"Açma" olarak ilk defa duydum. Belki yöreden yoreye değişiyordur. Ama bizim orada çok bilinen bir yiyecektir sıkma. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilŞenaycım hindistan cevizli tarif için geldim ama yorum yapamadım.404 hatası veriyor tıklayınca.Burdan yazayım eline sağlık harika olmuş
YanıtlaSilEvet şimdi kontrol ettim. Linke tıklayınca error veriyor. Başlığa tıklayınca açılıyor . Bilgilendirdiğin için çok Teşekkür ederim canım.
YanıtlaSilSevgiler,selamlar😊
Sibel hanımcım su anda düzelmiş durumda. Küçük bir link hatası.
YanıtlaSilTekrar çok teşekkür ederim ilgin ve alakan için.